Neamţ: Arcelor Mittal Roman nu se închide, susţin sindicaliştii

Arcelor Mittal Roman
Arcelor Mittal Roman (ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.02.2009

Societatea Arcelor Mittal Roman nu va fi închisă, în ciuda zvonurilor apărute în ultima vreme, a declarat, luni, pentru AGERPRES, liderul de sindicat al societăţii, Gheorghe Ciobanu.

Ciobanu a pus zvonurile referitoare la încetarea activităţii la o parte dintre secţiile societăţii pe seama unui blocaj 'firesc' care apare în relaţia producător - client în timpul iernii.

'Motivele zvonurilor sunt din cauza situaţiei în care ne aflăm iarna, a listei slabe de comenzi şi până la plecările forţate în concediu de odihnă sau la disponibilizările la cerere. Dar avem toate asigurările conducerii că societatea nu va fi închisă. Există chiar un Comitet European de Întreprindere în care sunt membru şi care săptămâna trecută s-a întâlnit în Luxemburg. Este vorba de o comisie paritară patronat - sindicat. Nu se ia nicio decizie în Arcelor Mittal, la nivel european, fără ştirea acestui comitet şi nu s-a pus în discuţie închiderea societăţii', a declarat, pentru AGERPRES, liderul de sindicat al Arcelor Mittal Roman, Gheorghe Ciobanu.

În acest moment, cele trei lamionare de la Roman sunt închise din cauza lipsei comenzilor.

Laminoarele de 16 şi 20 de ţoli au fost oprite săptămâna trecută, pe o perioadă de 15 zile, iar lamimorul de 6 ţoli a fost oprit luni, 23 fenruarie.

'Miercuri, cei 100 de angajaţi de la laminorul de 6 ţoli vor decide dacă vor să lucreze 15 zile cu 75 la sută din salariu, plus sporurile, sau merg în concediu de odihnă şi primesc contravaloarea tichetelor de masă şi alimentaţia de protecţie. Este vorba de 400 de grame de carne de pui pentru fiecare zi de muncă, dar vor primi carnea şi în concediul de odihnă', a declarat Gheorghe Ciobanu.

Angajaţii de la laminoarele de 16 şi 20 de ţoli au fost repartizaţi către secţiile de ajustaje şi înfiletare.

La Arcelor Mittal Roman, alţi 350 de angajaţi dintre cei 1.800 sunt în concediu de odihnă timp de 15 zile, forţaţi de împrejurările economice. În perioada decembrie 2008 - martie 2009, la societate se primesc şi cereri de disponibilizare.

'Am primit 380 de cereri dar au fost aprobate doar 24, ceea ce este o dovadă în plus că nu se închide societatea. Au fost aprobate doar cereri din partea personalului TESA, contabilitate, achiziţii', a precizat Gheorghe Ciobanu.

Potrivit liderului de sindicat de la Arcelor Mittal Roman, conducerea societăţii a aprobat propunerea sindicaliştilor de a nu mai externaliza anumite servicii, care acum sunt prestate de angajaţii societăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor